Vad är regenerativt lantbruk?
“Jordbruk och betesdrift i samklang med naturen i syfte att reparera, återställa och återuppliva ekosystemen och deras funktioner. Det börjar med allt liv i jorden, men växer till allt liv ovanför den.”
Gabe Brown
Kärnan i det regenerativa lantbruket är antagandet att människan inte behöver vara en ”invasiv art” som ställer till det för planeten. Istället kan vi vara det som bonden och författaren Chris Smaj kallar för ”a good keystone species”, det vill säga en nyttig nyckelart.
Vi på Kossorna i Fengersfors tror dessutom att landskapet – och människorna med för den delen! – längtar efter stora, snälla djur. När vi ser korna där ute i hagarna får vi genast den intuitiva känslan att detta är helt rätt, att det är precis så det ska vara. Och många i byn håller med.

Grundtanken med vår regenerativa betesdrift är främja ekosystemens processer. Det ökar mångfalden och livskraften på de marker som vi – med mycket omsorg – sköter åt våra markägare. Vi styr våra djur med en detaljerad, adaptiv betesplan där finkänsligheten och respekten för hagmarkerna och deras växter står i centrum.
På det viset vill vi inte bara minska skadan som vårt brukande av jorden orsakar. Vi vill också jobba för en ständig förbättring av jorden vi brukar. Den regenerativa betesdriften ger jord med högre mullhalt och mer mikroliv, ökar bördigheten, höjer infiltrationsförmågan och kolinlagringen – och gynnar dessutom en mångfald av växter, insekter, fåglar och däggdjur.

Med det här sättet att arbeta blir djuren ett verktyg som vi använder för att forma och återuppliva landskapet, samtidigt som de producerar smakrik och otrolig näringstät mat åt oss. Vi kan på några års sikt förvandla slyig mark som hamnat utanför byns matsystem till vad den ofta var för femtio eller hundra år sedan – produktiv, bördig betesmark där växter och djur frodas. För kornas del innebär den regenerativa betesdriften att de får leva ett lugnt och harmoniskt liv. Varje dag förundras vi över det här – tänk vilken nästintill magisk symbios vi får vara del i!

Vi flyttar våra djur ofta för att vara extra snälla mot markerna som ska livnära oss och vi använder förutom diesel, en del aspen och stängseltråd inga insatsmedel. I hagarna låter vi djuren beta en fålla i taget. Det skyddar återväxten och ger oss bättre bete under längre tid. Allt detta gör vi för att vi tror att det är ekonomiskt smart på lång sikt och för att vi vill vara resilienta inför framtidens utmaningar. Vi vill skapa ett livskraftigt och levande landskap här runt Fengersfors som kan försörja oss i många generationer framöver. Det vi bygger nu blir framtidens grund.

Inom det regenerativa lantbruket lär vi oss mer och mer för varje dag. Vi försöker lära oss av de bästa – i Sverige, i Norden och internationellt. Justus har i tio månader varit lärling hor Andreas Måttgård som driver en stor ekologisk dikobesättning i Halland med regenerativ inriktning. Nu går han en distansutbildning inom samma ämne på Bäckedals folkhögskola där lärarna är bland de aktörerna som är mest i framkant när det gäller utvecklingen av kunskap och praxis i Sverige. Vi besöker även konferenser som Betesutbytet och är medlemmar i föreningen Regenerativt Sverige och håller oss uppdaterade på vad som händer internationellt genom European Alliance for Regenerative Agriculture.

Har du frågor om regenerativ lantbruk? Tveka inte att kontakta oss! Du kan också hitta mycket bra, detaljerad och inspirerande information på länkarna nedan.
Med hopp om en regenerativ framtid!
Justus och Gustaf
